Forum in raad: Brug is waanzin

unsplash-logoStuart Frisby

Een brug over het IJ zou helemaal geen zekerheid moeten zijn. Er zijn ook andere opties voor de verbinding. 

Van een onzer verslaggevers, de Telegraaf

„Misschien kan verkeerswethouder Sharon Dijksma het dossier over de brug over het IJ openbreken.” Dat hoopt Anton van Schijndel, raadslid voor Forum voor Democratie.

Hij gaat de plannen voor de bouw van de Java-brug aan de kaak stellen. „Vorig jaar is de hele raad overvallen door de plannen voor een brug”, zegt hij. „Het leek wel of het besluit om een brug te bouwen zo snel mogelijk genomen moest worden. Alleen Diederik Boomsma van het CDA sputterde tegen in de raad. De rest ging haastig akkoord en bleef kritiekloos hangen in de gedachte dat er een brug moest komen. Maar het gekke is, iedereen die je spreekt, is tegen de brug. Niet alleen een groot deel van de bewoners, maar ook alle belangengroepen. Niet alleen het ministerie en Rijkswaterstaat, maar ook de binnenvaart en de provincie. En niet te vergeten een organisatie als Sail.”

Vorig jaar sputterde eigenlijk alleen het CDA wat tegen. De rest van de raad ging razendsnel akkoord. „Misschien dat Sharon Dijksma met een nieuwe kijk op de zaak kan komen”, suggereert hij. „Wat mij betreft houden we niet vast aan die brug. Het is waanzin. Het is trekken aan een dood paard.”

Van Schijndel hekelt de lakse houding van het stadsbestuur om geen onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden om vanaf het Java-eiland naar Noord een tunnel aan te leggen. Tot nu toe onderzoekt de gemeente alleen mogelijke brugvarianten. „Ik vraag me af welke gevolgen het college wenst te verbinden aan de aangezwollen kritiek tegen de plannen voor een brug”, zegt hij.

Tegelijkertijd vreest het raadslid van Forum voor Democratie dat de helling van de brug veel te steil wordt, waardoor bejaarden en anderen met onvoldoende conditie het hoogteverschil niet kunnen nemen.

Van Schijndel wil bovendien weten hoe het staat met de zoektocht naar een alternatieve locatie voor de passagiersterminal. Hij vraagt zich af of het klopt dat het college overlegt met Zaanstad over de locatie Achtersluispolder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.