Bouw fietsbrug over het IJ op losse schroeven

Door: Michiel Couzy 27-11-18, 19:22 Laatste update: 28-11-18, 15:00 – bron: AD

De gemeente gaat een zogenoemd deskundigenpanel samenstellen, dat enkele maanden de tijd krijgt om tot een advies te komen, meldt wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) in een brief aan de gemeenteraad.

Als het advies luidt dat de gemeente naar een andere plek van een brug moet kijken of alsnog een tunnel onder het IJ in overweging dient te nemen, komt de geplande oeververbinding tussen Java-eiland en Noord op losse schroeven te staan.
Dit is een nieuwe wending in de discussie over de plannen voor de brug, waarmee de gemeenteraad in de zomer van 2017 heeft ingestemd. Die brug moest een nieuw icoon worden, zei toenmalig wethouder Eric van der Burg tegen Het Parool.
Maar dat icoon krijgt nogal wat kritiek. Onder meer van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Havenbedrijf Amsterdam en Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied. Deze partijen hebben diverse bezwaren tegen de Javabrug, die zich vooral toespitsen op de veiligheid voor de schepen op het water. Die laatste zullen elkaar kruisen, waarbij plezierboten en vrachtschepen elkaar tegenkomen. Ook is er kritiek op de wachtplaats voor schepen, die volgens de plannen in de doorgaande route komt te liggen.

Weinig invloed
Rijkswaterstaat adviseert een brug te overwegen die verder oostwaarts ligt en ook onderzoek te doen naar een tunnel onder het IJ. De partijen vinden ook dat zij te weinig invloed hebben gehad op de keuze die de gemeente heeft gemaakt. “Op dit moment ligt er nog geen voorstel voor een verbinding die zowel aan de eisen van de gemeente als aan die van de nautische partijen voldoet,” concludeert Van Doorninck.
De wethouder wil daarom zoeken naar bredere steun voor een brug over het IJ. Die is volgens haar nodig om de drukte op de ponten en de groei van de stad in goede banen te leiden. Het deskundigenpanel is een eerste aanzet. Het streven van de wethouder is de adviezen in de eerste helft van 2019 binnen te hebben.

1 antwoord
  1. Leon
    Leon zegt:

    Er zit duidelijk een schroefje los bij deze gemeente. Er is in onderzoeken van zowel gemeente als RWS aangetoond dat een tunnel aantrekkelijker is (scheepvaart ongehinderd, fietsers ongehinderd, veiliger, goedkoper). Maar de gemeente wil vooral een icoon, een iconische brug. Een icoon dwaasheid, zo lijkt het.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.