Amsterdam maakt pas op de plaats met IJ-brug

Er komt voorlopig geen Java-brug over het IJ in Amsterdam, terwijl de gemeente een tunnelvariant als alternatief voor een brugverbinding niet langer uitsluit. Dat maakte de Amsterdamse havenwethouder Udo Kock (D66) bekend bij het jaarlijkse hoofdstedelijke Havengildediner.

JOHN VERSLEIJEN – Nieuwsblad Transport – 3 December 2018 11:58

Amsterdam gaat nu met Haven Amsterdam en Rijkswaterstaat opnieuw kijken naar alle opties, waaronder een tunnel van Centraal Station naar Amsterdam-Noord, aldus de bestuurder. Ofschoon het college nog steeds een voorkeur heeft voor een brug wil het stadsbestuur nu met de partijen een nieuwe visie ontwikkelen hoe ‘de sprong over het IJ’ van de stad vorm moet krijgen in de toekomst.

Het gaat dan niet alleen om een vaste oeververbinding, maar ook om de geplande woningbouw in de haven en de verplaatsing van de cruiseterminal uit het centrum van Amsterdam, aldus Kock. Dit moet volgens hem een ‘blik op de toekomst opleveren waar de stad dertig tot veertig jaar mee vooruit kan’.

Onacceptabel
Vorige maand wees Rijkswaterstaat de zes plannen van het stadsbestuur af voor een brugverbinding van het Java-eiland naar Amsterdam Noord. Alle varianten waren volgens RWS om nautische redenen onacceptabel. Minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wees er tijdens het Havengildediner op dat de nautische veiligheid van het scheepvaartverkeer op het IJ voor haar prioriteit heeft. Zij steunt daarom de bezwaren van Rijkswaterstaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.